Weernet.be | Meedoen

Het weerstation

Om op Weernet.be te kunnen aansluiten, heb je het Renkforce Internet Weerstation nodig, te koop bij de internetnetwinkel Conrad.be of Conrad.nl. Het station is een uitstekend alternatief voor de duurdere stations zoals Davis, en meet een groot aantal verschillende parameters. De fabrikant van dit apparaat is Fine Offset. Het wordt wereldwijd verdeeld door verschillende firma's: Conrad/Renkforce voor West-Europa, Ambient Weather voor de V.S. Het is een vrij degelijk apparaat: station Kessel-Lo is continu operationeel sinds september 2014. Opgelet: het station meet niet de extra luchtkwaliteit-parameters van station Kessel-Lo. Deze worden door een andere sensorarray gemeten.

Hoe aansluiten?

Het station bestaat uit een buitenunit, een binnenunit en een ontvangertje (het zwarte bakje). Dat ontvangertje dien je met een ethernetkabel aan te sluiten op je router. Als je het bakje wil verbinden met je WiFi, dan heb je daarvoor een extra apparaatje nodig, bijvoorbeeld dit. De handleiding van het station bevat de instructies om je weerstation aan te sluiten op het wereldwijde netwerk van persoonlijke weerstations Wunderground.com, maar het biedt ook de mogelijkheid om de data naar een andere server te uploaden... Weernet.be bijvoorbeeld! Bovendien moet je helemaal niet kiezen tussen Wunderground of Weernet: Weernet.be stuurt de ontvangen data onmiddellijk door naar Wunderground en tevens ook naar WOW!

Praktisch

Als je station is geïnstalleerd, meld je het aan via het Contactformulier. Je vermeldt daarin de exacte locatie van je station. Je krijgt dan van ons een unieke ID en paswoord die je dient in te vullen in de webinterface van je station (net zoals beschreven in de handleiding, maar waarbij je de Wunderground gegevens vervangt door de gegevens die je van ons ontvangt). Je station zal dan worden geïntegreerd in Weernet.be, en je krijgt zelfs een gepersonaliseerde URL, zoals http://pandgat.weernet.be

Goeie afspraken maken...

goeie vrienden! Weernet.be is begonnen als een persoonlijk experiment op mijn Raspberry Pi, en het is nog steeds een hobby-project zonder enige commerciële ambitie. Eventuele support gebeurt dus op vrijwillige basis en volgens best effort. Als wederdienst verwacht ik dat de aangesloten stations worden geïnstalleerd op representatieve locaties en dat ze goed worden onderhouden. Door te uploaden naar Weernet.be aanvaard je impliciet deze voorwaarden. Installatietips voor je station vind je bijvoorbeeld op de website van Wunderground of WOW.